Art in all of us – projekt mandal

art of all in as 2

Na osnovi dobrega večletnega sodelovanja v mednarodnem projektu Art in All of Us, ki ga podpira UNICEF, je šolska skupnost OŠ Bičevje dobila povabilo, da se pridruži še trem šolam iz različnih delov sveta. Na ta način se je spodbujala ustvarjalnost otrok in krepilo medkulturno ozaveščanje ter širilo sporočilo prijateljstva in sprejemanja raznolikosti.

Aktivnosti

so potekale v sodelovanju z učitelji in učenci iz štirih šol (Mehika, Japonska, Madagaskar, Slovenija). Več kot 50 učencev OŠ Bičevje je tako sodelovalo v projektu izdelovanja mandal. Učenci posameznih šol so tekom projekta pripravili tudi predstavitve ostalih vključenih držav in njihovih kultur, ki jim je sledila diskusija v razredu, nekateri pa so si predstavitve šol, mest in držav preko interneta predstavili tudi drug drugemu.

V delavnicah se je otrokom najprej predstavilo kaj so mandale, zakaj jih ljudje že od nekdaj ustvarjajo, njihova zgodovina ter namen. Otroke se je informiralo in ozaveščalo o pomenu mandal ter bogastvu raznolikosti ljudi v svetu in edinstvenosti, pomembnosti in ustvarjalnosti vsakega posameznika.

Otroci vseh štirih držav so na enako velik papir narisali enake osnovne kroge, na katere so z vodnimi barvami narisali mandale, ki so bile na nek način povezane z naravo in Dnevom zemlje.Tu smo matematiki s svojo matematično natančnostjo vstopili na pomoč z znanjem geometrije.

Učenci so ob sproščujoči glasbi iskali stik s svojo notranjostjo in jo izražali na papir.

art of all in as

Skupaj smo si ogledali tipične slovenske vzorce, simbole, motive in barve. Nekateri učenci so jih vključili v svoje mandale ter tudi na tak način ponesli del Slovenije po svetu. Nastali so prelepi, edinstveni izdelki.

Učenci vseh štirih šol so izdelane mandale razrezali na štiri dele in jih razposlali v vse naštete države, kjer naj bi vsaka šola sestavila ogromno mandalo, sestavljeno iz delov mandal vseh štirih sodelujočih držav. Ta sestavljena mandala dejansko predstavlja vso raznolikost in drugačnost, a hkrati enakost in edinstvenost celotnega sveta.

art of all in as 1

 

(Skupno 237 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v razvedrilna matematika. Zaznamek za trajno povezavo.