Grimmove pravljice in matematika

pravljice grimm

Matematika je lahko tudi pravljica. Ne verjamete. Že bratje Grimm so to vedeli.

Pravljični potep pri matematiki ob 200-letnici Grimmovih pravljic

Pri dodatnem pouku matematike v devetem razredu smo z učenci izvedli anketo na OŠ Bičevje na temo Grimmovih pravljic. Poleg tega smo objavili anketo tudi na šolski spletni strani. Če želite izvedeti več o anketi in če jo želite rešiti, kliknite na spodnji gumb

Poigrali se bomo s pravljičnimi števili in poskušali sestaviti enačbo na temo Grimmovih pravljic.

Ugotovili smo, da je matematika kot pravljica.

Dobljene podatke smo interpretirali in jih tudi javno  objavili na spletni strani matematike. Pri rednem pouku smo naredili ponovitev obdelave podatkov v tednu,  ki je bil posvečen Grimmovim pravljicam s pomočjo zbranih podatkov iz naše ankete.

Pravljice bratov Grimm so najbolj znana zbirka pravljic na svetu. Zapisala sta jih več kot dvesto, jih za vsako novo izdajo (v času njunega življenja jih je izšlo sedem) predelovala in se nenehno odločala, katera izmed pravljic naj bi bila v izdajo sploh uvrščena.

Tako od bolj znanih pravljic v zbirki bratov Grimm ne najdemo več Obutega mačka in Sinjebradca, ki nista del nemškega pripovedovalskega izročila.

Čeprav so bile pravljice bratov Grimm zapisane z namenom ohranjanja nemškega izročila, so jih za svoje vzeli številni narodi, saj so njihova sporočila tako splošna, da jih lahko sprejmejo ljudje iz zelo različnih okolij in z najrazličnejšim zgodovinskim ozadjem. Pravzaprav so številne pravljice z različnimi motivi zagotovo vzporedno nastajale na različnih koncih sveta, neodvisno druga od druge.

Grimmove pravljice so danes, več kot dvesto let po izidu, še vedno aktualne, otroci v njih uživajo prav tako kot so njihovi prapradedki in praprababice, psihologi v njih nenehno odkrivajo nova simbolna sporočila, celim generacijam umetnikov pa še vedno predstavljajo neizčrpen vir navdiha.

Izpolnili smo ANKETO

Rezultati ankete

Pregledali smo rezultate ankete, ki nam jih je ponudil računalnik do 12.12.2012. Pri pouku pa smo naredili skupaj interpretacijo dobljenih podatkov.

PRAVLJIČNA ŠTEVILA

Število tri

tri

V pravljicah se določena števila pojavljajo večkrat od ostalih. Nekatera so za pravljice tako značilna, da jim pravimo kar ‘pravljična števila’. Med vsemi je najpogostejše prav gotovo število tri, ki ga najdemo že kar v naslovih: Volk in trije prašički, Trije možički v gozdu, Tri revne deklice, …) in še pogosteje v vsebini.

Število tri v številnih religijah simbolizira popolnost. Če sta dva par in s tem tvorita neko nasprotje (moški – ženska, vroče – mrzlo, dan – noč, …) je trojka očitno nad dvojko, saj nasprotje presega, ima moč združevanja, iz dveh točk lahko naredimo le črto, iz treh že lik.

S številom tri lahko pregledno razdelimo marsikatero celoto, na primer čas (preteklost, sedanjost, prihodnost), prostor (levo, desno, na sredi), zgodbo (uvod, jedro, zaključek) …

Število tri omogoča:

– stopnjevanje (hiter, hitrejši, najhitrejši ali bakren, srebrn, zlat), kar daje napetost zgodbi in v poslušalcu zbuja pričakovanja (čeprav pričakuje, da bo uspelo šele tretjemu bratu, že iz poskusov prvih dveh poskuša sklepati, kako se bo zgodba razvila)
– ponavljanje (ko se nekaj v zgodbi trikrat ponovi, je jasno, da o dogajanju nima smisla več razpredati, saj se je že razvilo do skrajnosti, ali pa je junak opravil s toliko ovirami, da mu tudi morebitne dodatne ne bodo več predstavljale omembe vrednih izzivov), a brez zavlačevanja z nepotrebnim naštevanjem
– daje ritem (če se nekaj zgodi dvakrat, je lahko naključje, če se trikrat, je pravilo), kar je znano tudi iz matematike (za ugotavljanje zaporedij potrebujemo tri števila, saj iz dveh še ne moremo sklepati, kam se bo zaporedje razvilo) in glasbe (pomislimo le na akorde, ki jih tvorijo vsaj trije toni).

Število sedem

sedem

Številka sedem je ob številki tri najpogosteje omenjana kot pravljična. V pravljicah se zares zelo pogosto pojavlja. Naštejmo nekaj primerov:
Naslovi Grimmovih pravljic: Sneguljčica in sedem palčkov, Sedem krokarjev, Sedem Švabov, Volk in sedem kozličkov. V pravljicah se pojavljajo sedemmiljski škornji, pogumni krojaček ubije sedem muh na en mah, Sinbad gre na sedem potovanj ..

Analitiki so šteli in odkrili, da se številka sedem v Grimmovih pravljicah (mimogrede, v času življenja bratov Grimm je izšlo sedem izdaj) dejansko pojavlja pogosteje od vseh ostalih številk, kar 161-krat, medtem ko, denimo, šestico najdemo le 90-krat in osmico 24-krat.

Seveda lahko najdemo kopico posebnosti, povezanih s tem praštevilom, od dejstva, da je sedmica najpogostejši rezultat metanja dveh kock (za to je zaslužna statistika, ne mistika) in sedem vsota pik na nasprotnih ploskvah igralnih kock (tako so pač zasnovane), do matematičnih čirečar v vektorskih prostorih ali deljenju s sedmico.

Sedmica je verjetno v pravljicah in vraževerju tako pomebna, ker predstavlja relativno veliko, vendar še ne nepredstavljivo številko. Sedem let nesreče se sliši grozno, a je še vseeno znosno. Ker se v pravljicah, podobno kot v številnih religijah nenenehno poudarja vztrajnost in potrpežljivost, je sedem torej več kot primerna številka.

Sedem pa je tudi ljudsko in pravljično število, ki se rado uporablja tudi v reklih (čez sedem gora in voda, sedma nebesa…). Issac Newton je določil sedem barv mavrice. Sedem je tudi število kontinentov na Zemlji. Sedem je osnovnih tonov v glasbi (do, re, mi, fa, so, la, ti). Eden najpogosteje citiranih tekstov v psihologiji je “Magično število sedem, plus minus dva.”, ki ga je 1956 objavil psiholog George A. Miller, v katerem razlaga število objektov, ki jih lahko ima povprečen človek v delovnem spominu.

(Skupno 902 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v razvedrilna matematika. Zaznamek za trajno povezavo.